Amalgam Dolgular Güvenilir mi? Değiştirilmeli mi?
Amalgam dolgularım için endişelenmeli miyim? Civa toksisitesinden muzdarip olup olmadığımı nasıl anlarım?
Amalgam diş dolguları (metal, gümüş renkli dolgular olarak da adlandırılır.) civa ve metal alaşımı karışımıdır. %50 civa, %22-32 gümüş, %14 kalay ve %8 bakırdan oluşur.
İlk kez 1830’larda diş camiasına tanıtılan amalgamdan yapılan diş materyalleri yaklaşık 200 yıldır uygulamada. Hatta kullanımı MS 659’a kadar uzanıyor. Son 2 yüzyıl boyunca amalgam dolguların kullanımı hakkında çeşitli tartışmalar olmuş, teknoloji ilerledikçe, araştırmalar, vücudun civa buharına maruz kalmasının potansiyel etkileri ve ağız sağlığını nasıl etkilediği hakkında daha fazla araştırma yapılmıştır.
Bir kısım bilim adamına göre amalgam dolgu, ucuz ve uzun ömürlü olmasına rağmen, içeriğindeki civa nedeni ile çevresel bir tehlike olarak tanımlanmıştır ve Alzheimer, Multipl Skleroz( MS hastalığı), böbrek ve beyin hasarı ile bağlantılıdır.
Oral Tıp ve Toksikoloji Akademisi’ne göre en önemli amalgam dolgu yan etkileri;
Solunum sorunları
Kardiyovasküler sorunlar
Endokrin bozulması
Bağışıklık sisteminde bozukluk
Duygudurum değişiklikleri
Titremeler
Duygusal istikrarsızlık
Sağırlık
İştah kaybı
Uykusuzluk
Kilo kaybı
Genel halsizlik
Yorgunluk
Baş ağrısı
Cilt değişiklikleri
Diğer bir kısım araştırmacı ise; Amalgam dolgulardaki civanın, akciğerlerdeki kan dolaşımında emilerek ve daha sonra böbreklere alınarak düşük seviyelerde civa buharı salgıladığı yönünde. Yüksek buhar böbreklere ve beyne zarar vermekle ilişkilidir.
Ancak civaya günlük maruziyet için Dünya Sağlık Örgütü güvenlik standardı 45mcg’dir. Bu nedenle, eğer başka bir maruz kalma kaynağı yoksa, diş amalgamlarından salınan civa miktarı önemli değildir. Yani araştırmacılar, 15 dolgunuz olsa bile, serbest bıraktığınız buharın zarar veremeyecek kadar düşük olduğunu görüşünde.
Samimi olmak gerekirse bu sorunun her iki tarafında da güçlü görüşler var. Amalgam diş dolgularının kullanımının güvenliğini desteklemek veya azaltmak için çok fazla araştırma mevcut.
Risk almak istemeyen ve daha estetik bir görünüme sahip olmak için kompozit dolguları tercih edebilirsiniz. JBunun için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Комментарии