top of page

Kanal Tedavisi Ne Kadar ?


kanal tedavisi bayraklı modellemesi

Kendi doğal dişimizin kurtarılıp ağız içinde kalması için uygulanan bir tedavidir ve çok önemlidir. Günümüz şartları ile bu tedavi hızlı, kolay ve ağrısız bir şekilde tamamlanmaktadır. Genelde de antibiyotik dahi kullanılmasına gerek kalmamaktadır.

Kanal tedavisi dişin içerisinde bulunan sinirlerin kalıcı bir şekilde iltihaplandığında yapılan bir işlemdir. Lokal anestezi ile yapılan bu tedavide hastalarımız hiçbir ağrı hissetmezler.

  1. Kök Kanalı Nedir?

  2. Kök Kanal Tedavisi Nedir?

  3. Kanal Tedavisinin Fiyatları Nedir?

  4. Kanal Tedavisi Yapılırken Ağrı ve Acı Olur Mu?

  5. Kanal Tedavisi Ne Zaman Yapılır?

  6. Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

  7. Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

  8. Kanal Tedavisine İhtiyacım Olduğunu Nasıl Anlarım?

  9. Kanal Tedavisi Yapılan Dişlerin Ömrü Nedir?

  10. Kanal Tedavisi Sonrası Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kök Kanalı Nedir?

Kök kanalı; Kök kanalı nedir diye sorduğumuzda bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Dişlerimizin kökü içerisinde bulunan damar ve sinirlerin içerisinde bulunan anatomik boşluktur. Dişlerimizin kökünde bulunan bu kısım dişimizin görünen bölümü olan diş kuronu dediğimiz yapının içerisinde bulunan yine damar ve sinirlerin içerisinde olan pulpa odasıyla bağlantılıdır.

Kök içerisindeki ve kuron içersindeki bu damar ve sinir paketi birlikte pulpa dokusu olarak olarak adlandırılır. Pulpa, dişimizin mine ve dentin dokusunun altındaki kısımdır. Pulpanın görevi dişimizi beslemek ve nemlendirmektir.

Kısacası dişimizin daha dayanıklı, daha az kırılgan ve daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Ayrıca dişimizin sıcağı ve soğuğu hissetmesini sağlayan kısımdır.

Kök Kanal Tedavisi Nedir?

Travma sonucu dişimiz pulpa seviyesinde kırıldığında pulpanın ağız içine açılıp enfekte olursa yada enfekte olma riski varsa, dişte olan çürüğün daha derine ilerleyerek pulpaya ulaştığında ve pulpanın enfekte olduğunda enfeksiyonun önüne geçmek ve bu sebeple oluşan ağrıyı kesmek için yapılan bir tedavidir.

Öncelikle Pulpanın kuron ve kök kısımları özel eğe ve solüsyonlar ile temizlenir. Sonrasında kök kanalları özel kanal dolgu materyalleri ile tıkanır. Son olarak ta dişin kuron kısmına dişe uygun dolgu materyali seçilerek dolgu işlemi yapılıp tedavi tamamlanır.

Ancak dişin damar ve sinirleri tamamen kalıcı olarak temizlendiği için dişin kırılganlığı bu tedaviden sonra artar. Bunun önüne geçmek için endo kuron,full kuron gibi sadece ilgili dişin üzerinin kaplanması gerekebilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yukarıda yazılan sebeplerden bir veya birkaçı sebebiyle oldukça fazla hasar gören, enfekte olup iltihaplanan bir dişin kurtarılması ve tedavi edilebilmesi için uygulanan yöntem kanal tedavisidir. Kanal tedavisi denilmesinin nedeni ise tedavide dişin kökleri içerisindeki kanalların temizlenmesinden ötürüdür.

Kanal tedavisi şu adımlardan oluşmaktadır:

Öncelikle ilgili dişte pulpaya ulaşmak için bir delik açılmaktadır.

Ardından pulpa çıkartılır ve kök kanalları özel eğe ve solüsyonlar ile temizlenir

Eğer tedavi tek seansta bitirilecek ise kanallar özel kanal dolgu materyalleriyle tıkanır.

Eğer tedavi birkaç seans sürecekse kanalların içersinde ilaç konulur ve kuronda açılan delik bir geçici dolgu ile kapatılır ve diğer seans için randevu verilir.

İkinci seansta büyük ihtimalle anesteziye dahi gerek kalmaz. geçici dolgu çıkartılır ve kanallar tekrar eğe ve solüsyonlarlar temizlendikten sonra kök kanalları özel dolgu materyalleriyle tıkanır. Son adım olarak da doğal görünüm için dişin üzerine dolgu yada seramik kuron yapılır.

Kanal Tedavisi Ne Zaman Yapılır?

Kanal tedavisi, özellikle pulpanın etkilendiği durumlarda yapılan bir uygulamadır. Pulpanın etkilendiği durumları ve sonuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

-Çatlak ve Kırık dişler.

– Pulpaya kadar ulaşan Derin çürükler.

-Dişe alınan ciddi darbeler nedeniyle oluşan hasarlardır.

-Kendiliğinden başlayan yani herhangi bir etken olmadan olan diş ağrısı.

-Ağrı kesicilerle dahi geçmeyen ve geceleri artan diş ağrıları

-Dişe temasta, soğukta ve özellikle sıcakta aşırı hassasiyet oluşması uzun süre devam etmesi.

-Dişin enfekte olması.

Enfeksiyon nedeniyle oluşan fistül gibi nedenler kanal tedavisini gerektiren diğer nedenlerdir.

Eğer pulpa enfekte olur ya da ölürse ve bu aşamada tedavi edilmezse, diş kökünde çene kemiğinin içinde apse oluşmaya başlayacaktır. Bu apse dişin etrafındaki kemiğe basınç yaparak şiddetli ağrılara neden olacaktır.

Kanal Tedavisi Fiyatları Nedir?

Kanal tedavisi herkesin başına gelebilir. Bu yüzden kanal tedavisi fiyatları nedir? gibi sorular herkesin aklına gelen ilk soru oluyor. Kanal tedavisi birçok diş hekimlerimiz tarafından başarılı bir şekilde yapılabilen bir tedavidir. Peki gelelim kanal tedavisi fiyatları nedir sorumuzun cevabına.

Her dişin kanal sayısı ve kanal yapısı değişmektedir bu yüzden kanal tedavisi fiyatları nedir sorusunun cevabı dişin durumuna ve yapısına göre değişkenlik gösterir.

Bu sebeple kanal tedavisi fiyatları dişe özel olarak muayene sonrası Türk Diş Hekimleri Birliğinin fiyat listesine göre belirlenmektedir. Türk diş hekimleri birliğinin belirlemiş olduğu güncel kanal tedavisi fiyatları TDB sitesinde mevcuttur.

Kanal Tedavisinde Ağrı ve Acı Olur Mu ?

Hayır. Damar ve sinirlerin çıkarıldığını düşündüğünüzde sanki çok ağrılı bir işlem gibi düşünülebilir. Ancak günümüz anestezilerin etkinliği ve başarısı o kadar yüksek ki kanal tedavisinde herhangi bir ağrı ve acı hissetmezsiniz.

Çok nadirde olsa enfeksiyondan ötürü uyuşmama durumunda da dişin içindeki pulpa kısmına direk anestezi yapılarak yine tam tedavi boyunca hiç bir ağrı hissetmemeniz sağlanır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi yapılan her dişin kök kanal sayısı ve yapısı değişkenlik gösterir ve herkesin dişindeki enfeksiyon miktarı ve apse yoğunluğu farklılık gösterir. Bu nedenler yüzünden de kanal tedavisi tek seansta olabilir bir kaç seansta sürebilir. Seansların süresi de 30dk.’dan 1 saate kadar değişkenlik gösterebilir.

Kanal Tedavisine İhtiyacım Olduğunu Nasıl Anlarım?

Geçmeyen ve gece uyutmayan ağrı varlığında, yüzünüzde apse kaynaklı şişlik oluştuğunda, dişinizin üzerine basamadığınızda, sıcağa karşı hassasiyetiniz arttığında, dişiniz kırıldığında büyük ihtimalle kanal tedavisine ihtiyacınız olduğunu gösteren bazı durumlardır.

Kanal Tedavisi Yapılan Dişlerin Ömrü Nedir?

Kanal tedavili dişler farklı dış etkenler olmadığı sürece bir ömür boyu kullanılabilirler. Ancak bu etkin ve doğru bir ağız ve diş bakımı ile mümkün olabilir. Doğru bakım ve temizlik yapılmazsa tedavi edilen dişte yeniden çürük oluşabilir.

Ayrıca kanal tedavisinin başarısını kontrol etmek için en çok kullanılan yöntem, tedavi öncesi ve sonrasında çekilen röntgenler arasında yapılan kıyaslamadır. Bu kıyaslama kemik kaybının devam edip etmediği ve kemiğin yeniden şekillenip şekillenmediği hakkında da bilgi verecektir.

Kanal Tedavisi Sonrası Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kanal tedavisi sonrasında diş hekiminizin tavsiyelerini ve aşağıdaki bakım önerilerini uygulamanız oldukça önemlidir:

Ağız ve diş bakımınıza azami hassasiyeti gösterin ve dişlerinizi günde iki kez fırçalayın.

Günde bir kere diş ipi ile diş aralarının temizlenmesi gerekmektedir.

6 ayda bir Düzenli diş hekimi kontrolünüzü yaptırın .

Sert yiyeceklerden kaçının.

AYRINTILI BİLGİ İÇİN LÜTFEN KLİNİĞİMİZİ ARAYINIZ.

Comments


bottom of page